Intrebari frecvente

DecoriArt

De ce sa alegi pardoselile din rășină?

Pentru cei care sunt nehotărâți cu privire la diferitele tipuri de pardoseli potrivite camerelor individuale ale locuinței și nu au timp să examineze toate materialele, modelele, dimensiunile și costurile plăcilor tradiționale de pe piață, podelele din rășină reprezintă o soluție inteligenta.

De altfel, acest tip de pardoseală este potrivită oricărui mediu, indiferent de funcționalitate: utilizate pe scară largă în bucătării și băi, sunt și cea mai bună soluție într-un living mare folosit pentru petreceri și recepții, sau într-o cameră plină de viață pentru copii, cu o mulțime de jucării, deoarece sunt igienice și rezistente la șocuri și abraziuni.

Pardoselile din rasina sunt ideale si in gradina, pe terasa, pe trepte, pe marginile piscinelor, pentru terenurile de baschet, deoarece sunt si foarte rezistente la agentii atmosferici. În sfârșit, oferă soluția ideală în magazine, birouri, discoteci, showroom-uri și în toate acele medii în care traficul vehiculelor este frecvent este necesară o pardoseală ignifuga.

pardoseala epoxidica
DecoriArt

Ce sunt pardoselile epoxidice?

Cei obișnuiți cu podelele tradiționale din gresie sau lemn de diferite dimensiuni, se vor întreba ce sunt podelele din rășină. Este o acoperire, potrivită atât pentru suprafețe orizontale, cât și pentru cele verticale, care apare inițial ca un amestec lichid de consistență vâscoasă. 
Acest amestec poate avea două sau mai multe componente: componenta principală este pe bază de rășină epoxidică. Se combină apoi cu întăritori specifici pentru a obține uscarea acoperirii, devenind astfel o suprafață rigidă care acționează și ca protecție.
Dacă este bine așezată și întărită, suprafața pardoselii din rășină este complet lipsită de scurgeri și rosturi, compactă și continuă, impenetrabilă la apă. Dacă este supusă unui tratament, această suprafață are o excelentă rezistență chimică, mecanică și la abraziune, făcând-o foarte durabilă.
Estetic, apare in general ca o suprafata compacta monocroma sau multicolora, perfect plana daca vorbim de rasina autonivelanta, sau cu aspect spatulat in cazul celei care nu se toarna ci se aplica cu gletiera sau alte instrumente. Lucioasa sau opaca , de multe ori necesita mai putina intretinere decat pardoselile cu gresie, chiar si dupa multi ani. Prin adăugarea de pulberi, pigmenți sau agregate, naturali sau artificiale, în amestecul lichid, pardoseala din rășină poate fi personalizată cu decorațiuni și efecte foarte plăcute, având în vedere că nu prezintă întreruperi de niciun fel. Pardoselile din rășină sunt potrivite pentru acoperirea pardoselilor vechi fără a fi nevoie de demolare, la fel cum pot fi așezate pe șape de beton armat acolo unde mediul este nou construit.

DecoriArt

Cine produce rășina și cine o aplica?

Pardoseala din rasina este produsa de firme care se ocupa cu produse chimice pentru constructii si comercializate de acestea sau in magazine specializate din sector, in doua parti- respectiv rasina epoxidica si intaritorul, pentru a fi amestecate intre ele in momentul montajului, in proportii precise.
La amestecul bicomponent se poate adăuga un al treilea component, alcătuit din agregate sau pigmenți sau o substanță protectoare, ceea ce îl face și mai rezistent la trecerea vehiculelor cauciucate sau la atacurile chimice. Împreună cu amestecul pentru formarea pardoselii, aceleași companii produc grund pentru îmbunătățirea aderenței la baza substratului, în cazul în care rășina este întinsă pe o pardoseală tradițională existentă.
Aplicarea se realizeaza de catre o firmă de construcții, presupune ciclul complet de prelucrare începând de la tratarea suportului (sau de la formarea acestuia în beton armat), până la protecția specială a suprafeței după întărire.

DecoriArt

Alte lucruri interesante despre rășini

Cel mai avantajos aspect al pardoselilor din rasina este tocmai rezistenta lor mare la uzura. În ceea ce privește rezistența la compresiune, după întărirea amestecului, aceasta este egală cu ~45 N/mm² în timp ce rezistența la abraziune este de ~0,06g pierdere în greutate. Prin urmare, în general, rezistența unei podele din rășină bine executată, în comparație cu greutățile care cad pe ea, este egală cu 20 N/mm² în timp ce cea la impact este >14,7 N/mm², în deplină conformitate cu standardul UNI. Un rezultat excelent, care face ca podelele din rășină să fie foarte convenabile pentru mediile supuse la sarcini mari sau la impacturi frecvente. Dar beneficiile pardoselilor din rășină nu se opresc aici. Acestea își asumă o valoare de rezistență la alunecare care le include în Clasa 1 conform standardelor EN 12633 și, de asemenea, în ceea ce privește operațiunile de curățare oferă mari avantaje: coeficientul de absorbție a murdăriei stabilit
de standardele UNI EN 10792 atinge o Delta L = 1,20 este deci foarte scăzută, în timp ce rezistența la spălare este excelentă fiind >5000 de cicluri.
Combinația acestor rezultate le face să aibă un coeficient de curățare egal cu E=0,14. Asta înseamnă că poți abuza, ca să spunem așa, de suprafața acestui podea după bunul plac. Rezistența excelentă a pardoselilor din rășină este înregistrată și în ceea ce privește substanțele chimice precum uleiul, benzina, suc de lămâie, coca cola, vopseaua de păr. Atentie in schimb la acizi precum alcoolul etilic denaturat, acetona, otetul alimentar, deoarece acestia perturba complet invelisul, fara un tratament adecvat anterior al suprafetei.

Pardoselile din rășină sunt toxice?

După ce am vorbit de rășină epoxidică, este firesc să ne întrebăm dacă acest tip de pardoseală este toxic: este totusi un produs chimic. Amestecul bicomponent sau tricomponent al pardoselii din rășină nu implică nici un tip de toxicitate ca pardoseală, mai ales dacă este pe bază de apă, adică fără adaos
de solvenți.

De fapt, pardoselile din rășină sunt utilizate din ce in ce mai mult în medii în care igiena și igiena sunt primordiale, precum magazine, baze sportive, bucătării anexe cantinelor, laboratoare de sănătate sau fabrici alimentare.
Intrucat in tara noastra au patruns diverse tipuri de produse care contin si alte substante pe langa rasina pura si catalizatorul aferent ( vorbim aici de acele rasini cu miros intepator si care este evident ca au in componenta diversi solventi toxici) recomandam intotdeauna ca inainte de alegerea produsului sa soliciti o fisa tehnica a produselor pe care urmeaza sa le achizitionezi si sa nu faci compromisuri. De obicei, pretul mic refecta si o calitate indoielnica a produselor.

Rasinile sunt ecologice?

Durabilitatea este marele avantaj al unei pardoseli din rasina, asa ca poate fi considerata o pardoseala ecologica. Durata de douăzeci de ani, ușurința curățeniei și întreținerea aproape inexistentă înseamnă că se fac economii considerabile atât la resursele naturale și materiale, cât și la economie.
În ceea ce privește eliminarea materialului în momentul demolării, care se realizează mecanic, pardoseala din rășină este dusă la o groapă de gunoi și aruncată ca deșeu special: însă operațiunea nu presupune costuri mari având în vedere grosimea neglijabilă a suprafeței și cantitatea, calculată pe metru cub, care urmează să fie numărată.

Rasinile sunt alunecoase?

Pardoselile din rășină au un aspect deosebit de strălucitor atunci când sunt tratate cu un strat transparent și formează o suprafață perfect netedă și plană: acest lucru ar face să credem că sunt alunecoase. In realitate, pardoseala din rasina este antiderapanta si din acest motiv este folosita pentru unele facilitati sportive, langa piscina, si in locuri frecventate de public, care prin lege trebuie sa garanteze siguranta impotriva alunecarii. Datorită caracteristicilor sale antiderapante, podeaua din rășină este foarte potrivită pentru utilizatorii cu dizabilități și vârstnici. De mentionat este faptul ca rasinile pot fi atat lucioase cat si opace, in functie de dorinta fiecarui client.

 

Cum se curata o podea din rășină?

Secretul pentru a avea o pardoseală din rășină care este întotdeauna curată este să adăugați suprafeței un tratament anti-pete și anti-abraziv, constând dintr-un strat special de rășină transparentă. In acest caz, curatenia iti va rezerva o surpriza placuta: de fapt, pentru curatare, va fi suficienta doar apa sau aburul, chiar daca sunt trecute frecvent, avand in vedere rezistenta remarcabila la ciclurile de spalare si coeficientul scazut de captare a murdariei.
Printre caracteristicile sale, podeaua din rășină are și transfer de miros zero, adică nu emite un miros care ar putea influența percepția mirosurilor și aromelor din mediu. Prin urmare, nu are un miros urât de natură chimică, dar va mirosi întotdeauna curat. Din acest motiv se instaleaza si in medii cu prezenta alimente, conform standardului UNI 11021.

 

Care sunt cele mai bune rasini?

Pe piata exista numeroase propuneri de pardoseli si acoperiri din rasina, care se deosebesc prin trei factori esentiali: tehnica de aplicare, posibilitatea realizarii efectelor decorative si costul materialului. În ceea ce privește primul factor, cele mai mari avantaje sunt oferite de o pardoseală din rășină tricomponenta, datorita duritatii si rezistentei in timp. In ceea ce priveste estetica, cele mai bune sunt, fără îndoială, podelele din rășină care pot fi decorate cu adaos de pulberi, inclusiv pulberi alimentare, sclipici, agregate de piatră naturală sau artificială. In acest fel calitatea designului intregului mediu va fi cu siguranta ridicata, oferindu-ti posibilitatea de a realiza proiectul visurilor tale.
În sfârșit, factorul economic nu este de neglijat: cele mai bune pardoseli din rășină sunt mai scumpe, tocmai pe baza componentelor autonivelante sau decorative adăugate, a tratamentelor de rezistență suplimentare și a așezării, dacă același lucru implică crearea unor efecte deosebite.

Ce tratamente necesita o pardoseală din rășină?


Pardoseala din rășină poate fi supusă diferitelor tratamente pentru a îmbunătăți și mai mult rezistența la anumiți agenți și solicitări. Este cazul tratamentului de hidroizolatie, potrivit pentru pardoselile realizate in exterior, al adaugarii de etansant anti-pete si al protectiei alcatuite din agregate selectate. Acesta din urmă este esențial pentru a face podeaua rezistentă la trecerea vehiculelor grele pe roți, în timp ce pentru cele ușoare este suficient un întăritor pe baza de apa. 
Atenție însă: întăritorul dă un efect mat podelei; pentru un efect strălucitor sau lucios este necesar un alt strat de rășină transparentă. În plus, cu un tratament țintit, podeaua poate primi, dacă este necesar, o clasă de reacție la foc BFLS1 conform standardelor UNI EN ISO.


Cum se aplica rasinile?


Aplicarea rășinilor pe pardoseala depinde de locația lor. Pentru mediile interioare, alege amestecul potrivit pentru substratul de baza, care poate fi si parchet sau gresie. În toate cazurile, nu trebuie să existe umiditate la suprafață, fie exterioară, fie ascendentă, altfel rășina nu va adera bine pe suport.

În primul rând, toate urmele de praf, ulei și grăsime trebuie eliminate. In functie de starea suportului, amorsa se va aplica cu cel putin 12 ore inainte de pregatirea suportului pentru pardoseala. Suportul va fi netezit și reparat de micile fisuri și orice rugozitate prezentă cu unul sau mai multe straturi de
bază de tratare. Dacă suportul este o șapă de ciment, va necesita aplicarea unei armături cu fibră de sticlă pentru a îmbunătăți rezistența rășinii la flex-tension și pentru a evita fisurarea după uscare.
După pregatirea substratul sub pardoseala de rășină, se amesteca rășina epoxidica și întăritorul pentru obtinerea unui amestec omogen.

Prin adăugarea unui altcomponent, alcătuit din agregate (marmură, pietricele, pulberi, elemente decorative fragmentate) la amestecul obținut anterior, se obține o acoperire groasă, care se întinde cu gletiera.


Cât costă metrul pătrat?


Costurile a unei podele din rășină variază în funcție de procesele necesare. Pardoseala realizata cu gletiera, cu amestec deja colorat pe suport pretratat si strat protector pentru interioare, are un cost in jur de 50-80 Euro pe metrul patrat. Daca iti doresti o pardoseala bazata pe rasina autonivelanta, costul acesteia este in jur de 80/100 de euro pe metru patrat. Adăugarea de decorațiuni la această a doua tipologie aduce costul la aproximativ 120/150 de euro pe metru pătrat. În general, adăugarea de tratamente speciale implică costuri suplimentare; costul pardoselii din rășină nu include lucrări de construcție, cum ar fi
demolarea planșeelor subiacente și formarea șapelor din beton armat.


Care e durata de viata a pardoselilor epoxidice?


Durata unei pardoseli din rășină, atât interioară, cât și exterioară, depinde de corectitudinea instalării și de prezența sau absența tratamentului aplicat suprafeței sale pentru creșterea rezistenței acesteia: în absența acestor doi factori, suprafața nu are mijloace de protectie impotriva agentilor chimici si
atmosferici, de uzura si fisuri, dezintegrandu-se in scurt timp. În prezența tratamentului, pe de altă parte, după montarea corectă, podelele din rășină și acoperirile în general pot dura până la douăzeci de ani. Cu siguranta, rasinile foarte lucioase sunt mai sensibile si pot necesita o lustruire dupa
aproximativ 5-8 ani sau chiar mai devreme, in functie de destinatia si modul de intretinere a acestora.


Rasinile se zgârie?


Aproape orice finisaj supus traficului, fie el domestic sau industrial, este supus deteriorarii in timp.Fie ca optezi pentru placari cu rasina, microciment, marmura, parchet sau chiar gresie,trebuie sa stii ca intr-o proportie mai mica sau mare, se vor matui sau vor capata mici zgarieturi, in functie de
gradul de exploatare a suprafetei. In privinta rasinilor, cele mai sensibile sunt cele foarte lucioase, fara protectie suplimentara. Cu toate acestea, dupa o ăperioada de aproximativ 5 ani, se pot lustrui si vor deveni ca noi. In cazul in care iti doresti totusi o pardoseala care sa reziste mai mult timp, iti
recomandam sa optezi pentru finisajul satinat sau pentru o extraprotectie.

Care este grosimea lor?


Marele avantaj al pardoselilor din rășină este posibilitatea de a face suprafața să adere la o pardoseală preexistentă, fără a o demola neapărat pe aceasta din urmă, datorită grosimii minime a rășinii. De fapt, podelele din rășină au o grosime cuprinsă între 2 și 4 mm.

Sunt compatibile rasinile cu incalzirea in pardoseala?

Fie ca vorbim de microciment sau rasini, sunt perfect compatibile cu incalzirea prin pardoseala. Ba mai mult, sunt chiar recomandate, datorita grosimii de doar cativa mm, care faciliteaza transferul de caldura, reprezentand un conductor ideal al avcesteia. Datorita lipsei de imbinari, nu retine praful,
riscul dispersiei de alergeni in aerul respirat fiind mult redus fata de placarile traditionale.

Care sunt timpii de uscare?


Odată ce amestecul a fost întins pe substrat, ope o pardoseala de calitate se poate calca după 24 de ore. Întărirea completă a suprafeței se realizeaza în 7 zile; după această perioadă podeaua este potrivită și pentru transport utilaje sau mobilier . Prin urmare, va trebui să așteptați pentru a obține
cel mai bun și mai sigur rezultat, pentru a evita deteriorarea prematura.


Pot alege o pardoseală din rășină pentru exterior?


Absolut da: la pardoselile exterioare, la procedura clasică de instalare pentru interioare se adaugă montarea unui strat de rășină hidroizolatoare, rezistentă la pete sau de întărire, care previne deteriorarea suprafeței din cauza trecerii vehiculelor și a expunerii la agenții atmosferici.
Oferind o suprafata continua, fara rosturi intre pavele, pardoselile exterioare din rasina te asigura ca buruienile nu prind niciodata radacini si ca apa de ploaie sa nu se infiltreze dedesubt: sunt deci foarte potrivite pentru terase.
Daca se realizeaza pe aleile curtii, pentru a te asigura ca umiditatea este reabsorbita, este indicata alegerea pardoselilor din rasina amestecata cu pietricele de marmura sau fulgi decorativi, cu functie de scurgere.